ÜNİVERSİTE
C
m
Y
k SaYFa 23
a
vrupa
Birliği Bakanlığı - Avrupa
Birliği Eğitim ve Gençlik Program-
ları Merkezi Başkanlığı tarafından
düzenlenen Hareketlilik Faaliyeti Proje Yö-
netim Toplantısı, Ege Üniversitesi ev sa-
hipliğinde gerçekleştirildi.
Avrupa Komisyonu tarafından verilen
Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) ve
Diploma Eki Etiketi Ödül Töreni’nin de
gerçekleştirildiği toplantıda Diploma Eki
Etiketi alan 19 yükseköğretim kurumu ile
AKTS Etiketi alan 11 yükseköğretim kuru-
munun etiket belgeleri takdim edildi.
“ORTAK AKILDA BULUŞMA SİSTEMİ”
Toplantının açılış töreninde konuşan
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cande-
ğer Yılmaz, Bologna Süreci’nin eğitimde
kaliteye ve erişilebilir yaşam çalışmala-
rına ivme kazandıran bir sistem oldu-
ğunu ifade ederek, “Bu sürecin bilindiği
gibi Avrupa yükseköğretim alanı oluştur-
mak gibi bir amacı var. Avrupa yükseköğ-
retim alanı birbirini tanıyan, tamamlayan,
birbirini kabul eden ama aynı zamanda
rekabete öncelik veren bir sistem. As-
lında ortak akılda buluşma sistemi. Bu
yeni bir sistem değil. Yenilenmeyi, reka-
beti ve enerjiyi içinde barındıran bir sis-
tem. Öyleyse bu yenilenme süreci
demektir. Bu yenilenme süreci Türki-
ye’deki yükseköğretim sürecine tamı ta-
mına uymaktadır” şeklinde konuştu.
Ege Üniversitesi’nin AKTS ve Erasmus
programındaki deneyimlerini katılımcı-
larla paylaşan Rektör Prof. Dr. Candeğer
Yılmaz, toplantıya ev sahipliği yapmak-
tan dolayı büyük bir mutluluk yaşadıkla-
rını söyleyerek ödül alan üniversite
rektörlerini tebrik etti.
Bologna sürecinin sonuna kadar gidile-
rek yüksek başarılar elde edilmesi
gereken bir süreç olarak ifade eden Yük-
seköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gök-
han Çetinsaya ise “Bologna sürecinin
hizmet etmesi gereken başlıca amaç hare-
ketlilik konusudur. Uluslararasılaşma poli-
tikası günümüz yükseköğretiminin temel
bir parçası haline gelmiş durumdadır. Yük-
seköğretimimizin uluslarasılaşması bağla-
mında Bologna süreci bir fırsattır. Süreç,
küresel rekabet ortamında yükseköğretim
sistemimizin tanınırlığı, rekabetçiliği ve
sürdürülebilirliği açılarından önemli bir
araç konumundadır. Bu nedenle daha ön-
ceki projelerimiz farkındalığı esas alırken
2011-2013 dönemi projelerimiz yayılım,
uygulama, sürdürebilirlik ve tanınmayı
esas almış ve faaliyetlerini bu şekilde plan-
lamıştır. 2013-2014 akademik yılından iti-
baren tüm yükseköğretim kurumlarımızda
sadece bu kredi sisteminin kullanılması
esas olacaktır” şeklinde konuştu.
Avrupa Birliği Delegasyonu Türkiye
Temsilciliği ve Yükseköğretim Kurulu Baş-
kanlığı'nın da katıldığı törende Avrupa
Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Mer-
kezi Başkan Vekili Bülent Özcan, Delegas-
yon Bölüm Başkan Yardımcısı Virve
Vimpari, Avrupa Birliği Bakanlığı Müste-
şar Yardımcısı Dr. Fatih Hasdemir de birer
konuşma yaptı.
Törende ayrıca 2010 döneminde Av-
rupa Kredi Transfer Sistemi Etiketi alan
Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Sakarya
Üniversitesi'ne de ödülleri verildi.
AKTS ödülleri sahiplerini buldu
Uzun ömrün sağlık sırrı: zeYtİNYAĞI
“H
alk
Kitapları” se-
risinde yayınlanan
EÜ Rektörü Prof. Dr.
Candeğer Yılmaz ile Rektör Yardım-
cısı Prof. Dr. Semih Ötleş tarafından
yazılan “Sağlıklı Beslenme ve Zey-
tinyağı” kitabı, zeytinyağının mu-
cizevi özelliklerinden zeytinyağlı
yemeklere kadar, halkın anlayacağı
dilde önemli bilgiler içeriyor.
“BESLENMEDE YAPI TAŞI”
Halk arasında birçok yerde te-
davi edici özelliğiyle kullanıldığını
bildiğimiz zeytinyağının antioksi-
dan (koruyucu) özelliği bulundu-
ğunu belirten Prof. Dr. Candeğer
Yılmaz, “Yağlar, beslenmede yapı-
taşıdır. Zeytinyağı, halkımızın bes-
lenme ögesi olarak mutfakta istekle
ve memnuniyetle kullandığı yerleş-
miş bir gıdadır. Kolay sindirilmesi-
nin yanı sıra kardiyovasküler
hastalık riskini azaltabilmesi,
prostat kanserine karşı koruyucu
etki göstermesi, yangıyı azaltabil-
mesi ve cilt sağlığını koruması gibi
olumlu etkileriyle de özel bir
öneme sahiptir” diyor. Prof. Dr. Yıl-
maz, sağlıklı bir yaşam için zeytin-
yağlı yemekleri soframızdan eksik
etmememizi öneriyor.
Türk mutfağının vazgeçilmez bir
gıdası olan zeytinyağının, insan
sağlığı üzerindeki etkilerine deği-
nen Prof. Dr. Semih Ötleş ise, zey-
tinyağı kullanımının yaygın olduğu
Akdeniz bölgesinde yaşayan insan-
ların yaşam sürelerinin daha uzun
olduğuna dikkat çekiyor.
Zeytinyağının faydası hakkında
Prof. Dr. Ötleş, “Zeytinyağı sadece
zeytin ağacı meyvelerinden elde
edilen ve hiçbir kimyasal işlem gör-
meden doğal olarak tüketilebilen
tek yağdır” diyor.
Fatma Yüksel
E
gE
Üniversitesi
Edebiyat Fakültesi
Coğrafya Bölümü
öğrencileri almış oldukları
“Kentleşme” dersi kapsa-
mında İzmir’in kentsel dö-
nüşümünü, gecekondu ve
altyapı sorunlarını gör-
mek ve ders kapsamında
bu konuların çözümü ko-
nusunda bir mutabakata
varmak için İzmir’in Bay-
raklı ilçesi ve Mavişehir
bölgesine araştırma içe-
rikli gezi düzenlediler.
Gezide, gecekonduda ya-
şayanların sorunları da
dinlendi.
Yunus PolAt
COĞRAFYACILAR SOKAKLARA İNDİ
Çocukların zaman yolculuğu
Halk arasında tedavi edici
özelliğiyle bilinen zeytinyağı ile
ilgili herşey Prof. Dr. Candeğer
Yılmaz ve Prof. Dr. Semih
Ötleş’in birlikte kaleme aldığı
kitapta sade bir dille anlatılıyor
İ
zmİr’İn
tarihini anlat-
mak amacıyla her hafta
çocukların ziyaretine açı-
lan Yeşilova Höyüğü’nün ko-
nukları bu kez Sokak
Çocukları Derneği’nden
gelen çocuklar oldu. Höyüğü
gezen çocuklara tarih öncesi
dönemlerdeki köy yaşamı
anlatıldı, avlanma, barınma
gibi temel gereksinimlerin
nasıl karşılandığı öğretildi.
Ayrıca çocuklarla birlikte dö-
neme ait çanak çömlek, çak-
maktaşı, alet yapımı ile fı-
rında ekmek yapımı gibi faa-
liyetler gerçek- leştirildi.
Yeşilova Höyüğü Kazı Koor-
dinatörü EÜ Edebiyat Fakül-
tesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.
Dr. Zafer Derin, “Çocuklara
tarihimizi anlatmak ve sahip
olduğumuz kültürel değer-
leri göstermek bizim temel
görevimiz. Bu nedenle etkin-
liklerin arttırılması için çalı-
şacağız” diye konuştu.
Anıl Boduç / Ceren Yümlü
Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim görevlilerinden Yrd. Doç. Dr. Arife
Karadağ ve bir grup öğrenci ders pratiği kapsamında gecekondu bölgelerini gezdi.
Ege Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen tören ile 30 yükseköğretim kurumuna başarılarının tescili olan etiketler takdim edildi
Ka em
23
MAYIS / HAZİRAN
2013
1...,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22 24