Egeden 14. Sayı - page 16-17

15
14
YAZ 2012
Türkiye’de 465 kuş türü gözlenmektedir.Bu
kuş türlerinden 285’i Kuşcennetinde gözlenmek-
te olup bu türlerden de 117’si Kuşcennetinde
kuluçkaya yatmaktadır.Bu kadar çok kuş türünün
Kuşcennetinde görünmesi ve kuluçkaya yatma-
sı Kuşcennetinde farklı ekosistemlerin olmasına
bağlıdır.Bu ekosistemlerin en önemlisi başta
Homa Dalyanı olmak üzere Kırdeniz ve Çilazmak
Dalyanı’dır.Dalyanlar sığ olması ve bünyelerinde
bulundurdukları ada ve yarımadalar nedeniyle
balık yavrularının büyüdüğü ve aynı zamanda su
kuşlarının kuluçkaya yatıp yavrularını büyüttüğü
korunaklı ve güvenli yerlerdir.
Homa Dalyanı kıyı kordonunda koruma
altına alınan kuş türlerinden Kesikkolye Yağmur
Kuşu,Deniz Saksağanı, Deniz Kırlangıcı, Beyaz
Alınlı Deniz Kırlangıcı, Suna ve Angıt Örde-
ği; Homa Dalyanı içindeki adalarda ise bu su
kuşlarından başka koloniler (büyük topluluklar)
halinde Tepeli Pelikan ve Flamingolar kuluçkaya
yatmaktadır. Homa Dalyanı'ndaki adalarda yuva
yapan Tepeli Pelikanlar Dünya’da nesli azalmakta
olan bir kuş türü olup Türkiye’de sadece 4 yerde
üremektedir.Flamingolar ise Türkiye’de Homa
Dalyanı ile birlikte sadece 2 yerde kuluçkaya yat-
maktadır. Flamingoların Homa Dalyanı içindeki 2
adada üremeleri 2011 ve 2012 yılında gerçekleş-
miştir.1982 yılından beri Çamaltı Tuzlası içinde tek
bir yerde üreyebilen Flamingoların 2011 yılında
Tuzla içindeki kuluçka kolonisi köpekler tarafın-
dan istila edildikten sonra Homa Dalyanı'ndaki
2 adada çok geç bile olsa2011 yılında kuluçkaya
yatmışlardır.2012 yılında ise şu anda kuluçka
kolonisi oluşmuş bulunmaktadır.
Özellikle ulusal ve uluslararası kanun ve
sözleşmelerle koruma altına alınan su kuşlarının
kuluçkaya yatması, beslenmesi ve barınmaları
için son derece önemli olan Homa Dalyanı ekosi-
teminin iyileştirilmesi, Tepeli Pelikan ve Flamingo
kuluçka kolonilerinin başarılı bir üreme sezonu
geçirmelerinin sağlanması açısından önem taşı-
maktadır.
Homa Dalyanı'nın
kuşlar açısından da
önemi büyük
Üniversiteli balıklar denize bırakıldı
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi,
Urla’da bünyesinde yetiştirdiği balıkları
belli bir büyüklüğe geldikten sonra körfezle
buluşturdu. Körfezi balıklandırma çalışmaları
çerçevesinde 50 gram ağırlığa ulaşan levrek
ve çipuralar Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.
Candeğer Yılmaz, Urla Kaymakamı Şehmuz
Günaydın, Urla Belediye Başkanı Selçuk
Karaosmanoğlu, EÜ Su Ürünleri Fakültesi
Dekanı Prof. Dr. Mesut Önen, öğretim üyeleri,
öğrenciler ve Urlalı balıkçıların katılımıyla
denize bırakıldı.
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin
Urla Deniz Balıkları Araştırma Ünitesi’nde bir
süredir yürüttüğü çalışmalar sonuç verdi. İz-
mir Körfezi’nde balık yoğunluğunun artırılma-
sı amacıyla özel havuzlarda yetiştirilen 5 bin
levrek ve çipura 50 gram ağırlığına ulaşınca
denize bırakıldı. Daha önce Homa Dalyanı’nda
da yapılan uygulamaya katılan EÜ Rektörü
Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, “Urla’da denize
bıraktığımız bu balıklar kuluçka döneminden
beri bizimle birlikte olan eğitimli balıklar.
Sonunda onları denize bırakarak mezun ettik.
Yetiştirdiğimiz balıkların ne kadar sağlıklı
olduğunu bırakırken gördük. Bugün yapılan,
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi hocala-
rının, balık yetiştiriciliğine ilişkin temel bilim-
lerle ilgili deneyimlerini denize aktararak Ege
Denizi’ne kattığı bir zenginliktir. Bu süreçte
bugün 5 bin tane balığı denize bırakmış ol-
duk. Böylece doğal balık stoklarını arttırmayı
geleceğe dönük olarak balık tüketimine daha
çok malzeme üretmeyi ve kıyı balıkçılığını
daha zengin hale getirmeyi planlıyoruz. Ege
Üniversitesi olarak bunu ilk kez biz yapma-
ya başladık. Daha önce Homa Dalyanı’nda
başlattığımız uygulamanın ikinci etabını
gerçekleştirdik. Bunu yılın belli zamanlarında
tekrarlayacağız” dedi.
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi
Dekanı Prof. Dr. Mesut Önen, Türkiye yılda
yaklaşık 80 bin ton balığı yurt dışında ithal
ediyor. Karasal üretimi ne kadar arttırırsanız
arttırın insanların dengeli beslenme sorunu-
nu çözmek çok zor. Ülkemizin denizlerden
maksimum düzeyde faydalanmak zorunda
olduğunu düşünüyorum. Bu amaçla yaptığı-
mız uygulama Urla’ya ve İzmir’e hayırlı olsun”
diye konuştu.
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği
Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semra Cirik, “Yetiş-
tirdiğimiz balıkları doğaya bırakmış olmanın
sevincini yaşıyoruz. Balıklandırma çalışma-
ları çok önemlidir. Bu müthiş olayın devamı
elbette gelecek. Çünkü balıklar ve balıkçılık
gerçekten Türkiye ekonomisine büyük katkılar
veriyor” dedi.
EÜ İzmir Körfezi’nin balık yoğunluğunun artması için çalışmalarını sürdürüyor.
1,2-3,4-5,6-7,8-9,10-11,12-13,14-15 18-19,20-21,22-23,24-25,26-27,28-29,30-31,32-33,34-35,36-37,...80
Powered by FlippingBook