Onkoloji Hastalıkları İçin Kemoterapi El Kitabı - page 36

22
EÜ Tıp Fakültesi Halk Kitapları Sağlık Serisi ~ 58
6. Bulantı dönemlerinde çok sevdiğiniz yemekleri
yemeye çalışmayınız. Bu daha sonra o yemeklerden
tiksinmenize neden olabilir.
7. Yağlı, çok tatlı ve kızartılmış gıdalardan kaçınarak
ılık/soğuk ve kokusuz yiyecekleri tercih ediniz.
8. Fazla baharatlı, kendine has keskin kokusu olan
gıdalardan kaçınınız.
9. Yemekleri iyice çiğneyerek yiyiniz.
10.Mümkünse bulantı dönemlerinizde yemeği kendi-
niz hazırlamayınız.
11.Bulantı sırasında çeşitli meyve suları (kızılcık, elma,
üzümsuyu, limonata vb), limonlunane çayı, ıhlamur,
çay, soda, ayran içebilirsiniz. Bu sizi rahatlatabilir.
12.Bulantıyı azaltmak için haşlanmış patates, beyaz
veya sarı leblebi, kraker (grissini), etimek, krik-krak,
peynir, limon, ekşi turşu yiyebilirsiniz.
13.Bulantınızı azaltan besinleri yanınızda bulundur-
maya çalışınız.
14.Sabah bulantılarınız varsa kahvaltı olarak kuru
gıdaları (ekmek, tost, bisküvi, kraker gibi) tercih
ediniz.
15.Sigara, parfüm ve yemek kokusundan uzak
durup bulunduğunuz yeri sık sık havalandırınız.
Yemeğinizi kapalı, havasız mekânlarda yememeye
özen gösteriniz.
16.Yemekten sonra 2 saat yatmayınız.
17.Bulantı ve kusmanızın şiddetli olduğu dönemlerde
kendinizi yemek için zorlamayın ve kusmadan en az
2 saat sonra
tekrar
yemeğe başlayınız. Daha sonra
1...,26,27,28,29,30,31,32,33,34,35 37,38,39,40,41,42,43,44,45,46,...54
Powered by FlippingBook