GÜNCEL
Ka em
3
MAYIS / HAZİRAN
2013
C
M
Y
k SAYFA 3
T
ürk
gıda ve içecek sanayinin
2023 hedeflerine giden yolda
araştırma, yenilik ve rekabet
edebilme gücünü arttırmak
amacıyla Ulusal Gıda Teknoloji Platformu
(UGTP) tarafından hazırlanan “Stratejik
Araştırma ve Yenilik Gündemi Vizyon
2023”açıklandı.
“Vizyon 2023” ile önümüzdeki 10 yılda
sanayinin gereksinim duyacağı ar-ge ve
yenilik konularının ortaya çıkarılması
amaçlanıyor. Bu konular sanayinin yanı
sıra üniversiteler ve kamu kurumlarıyla
paylaşılacak, belirlenen öncelikler doğ-
rultusunda projeler başlatılacak. Projele-
rin hayata geçmesi ile Türk gıda ve
içecek sanayi uluslararası pazarlarda
rekabet edebilecek nitelikte yenilikçi
ürünlere kavuşacak.
TÜKETİCİ GÜVENİNE DAYALI
YENİLİKÇİ ÜRÜNLER
UGTP Başkanı Prof. Dr. Vural Gökmen,
“Vizyon 2023” çalışması ile, Türk gıda ve
içecek sanayinin sürdürülebilir ekonomik
büyümesine katkı sağlayacak, tüketici gü-
venine dayalı yenilikçi ürünleri geliştire-
bilmek için gereken bilgi ve teknolojinin,
projeler aracılığıyla üretilerek endüstriye
transferini hedeflediklerini ifade etti.
UGTP’nin önceliklerinden birinin, gıda
ve içecek sektörünün rekabet gücünün
gelişimine katkı sağlamak amacı ile
kısa, orta, uzun vadeli araştırma
ve yenilik hedeflerini ve günde-
mini belirlemek olduğunu
kaydeden Prof. Dr. Gökmen,
bu amaçla farklı alt sektör-
leri kapsayan saha ziyaret-
leri gerçekleştirdiklerini,
bu ziyaretlerde gıda ve
içecek sanayi profesyonel-
leri ile sektörün öncelikli
gördüğü araştırma konu-
larının detaylı bir şekilde
tartışıldığını söyledi.
Prof. Dr. Vural Gökmen
“Saha ziyaretlerinin yanı sıra,
çalışma gruplarımızın liderleri
tarafından hazırlanan anketi sek-
törel dernekler vasıtasıyla gıda ve
içecek firmalarımıza ilettik. Sektörün
araştırma konuları ve öncelikleri hak-
kında geri bildirimler elde ettik. Saha zi-
yaretleri ve anket çalışması yoluyla doğ-
rudan sektör çalışanları, uzmanları ve
yöneticileri tarafından belirtilen öncelikli
araştırma konularını, Ulusal Gıda Tekno-
loji Platformu Stratejik Araştırma ve Yeni-
lik Gündemi belgesinin temel girdileri
olarak değerlendirdik. Ayrıca belgenin
derlenmesinde küresel dinamikleri ve
eğilimleri de dikkate aldık” dedi.
Yapılan çalışmalar sonucunda; gıda ve
içecek sektörünün ar-ge ve yenilik ile ilgili
önceliklerinin ana hatlarıyla; hammadde
ve diğer girdiler, ürün ve proses tasarımı
ile nihai tüketici ihtiyaçları olmak üzere 3
katmanda ele alınabileceğini belirten
UGTP Başkanı, sektörün uzun vadeli bek-
lenti ve çıkarları açısından bu katman-
larda tespit edilen öncelikli konularda
ar-ge ve yenilik çalışmalarına ivme kazan-
dırılmasında yarar gördüklerini ifade etti.
Gıda ve içecek sektörünün, ülkenin
zengin doğal kaynakları, genç nüfus
yapısı, modern sanayiye sahip olması
ve gelişmekte olan pazarlara yakınlığı
nedeniyle önemli bir büyüme potansiye-
line sahip olduğuna dikkat çeken Prof.
Dr. Gökmen, bu potansiyelin değerlendi-
rilmesinin, ar-ge ve yenilik alanında
atılacak adımlar ile yakından ilgili oldu-
ğunu vurguladı.
AR-GE VE YENİLİK ODAKLI
SWOT ANALİZİ YAPILDI
Ar-ge ve yenilik odaklı SWOT ana-
lizinin de yapıldığı "Vizyon 2023"
gündemi çalışmasında, ülkemiz
gıda ve içecek sektörünün ön-
celikleri dikkate alınarak
araştırma konu başlıkları
ile sektöre yön gösterili-
yor.
Bunun yanı sıra Vizyon
2023’de, farklı disiplinle-
rin katkısına açık bir uy-
gulama alanı olması
nedeniyle gıdada yeni bazı
gelişmelerin ortaya çıkarıl-
masında, gıda bilimleri ve
mühendisliği uzmanlarının
tıp, ziraat, yaşam ve tüketici
davranış bilimi gibi ilgili diğer
alanların uzmanları ile işbirliği
içinde hareket etmesi için bir eylem
planına gereksinim olduğu vurgulanıyor.
“Stratejik Araştırma
ve Yenilik Gündemi
Vizyon 2023”de gıda ve
içecek sektörünün ar-ge
çalışmalarıyla ulaşması
gereken hedefler şu şekilde
sıralanıyor:
• Ürün (katkı maddeleri) ve
proses (proses yardımcıları,
proses ve ambalaj ekipmanları)
girdilerinde dışa bağımlılığın
ortadan kaldırılması,
• Kayıpların azaltılması, artıkların
değerlendirilmesi ve ürün
çeşitlendirme olanaklarının
araştırılması yolu ile verimlilik
artışı sağlanması,
• Son ürün kalitesinin
artırılmasına yönelik
tekniklerin gelişti-
rilmesi
ve daha az
işlenmiş ürünlerde raf
ömrünün geliştirilmesi
olanaklarının araştırılması,
• Değişen tüketici
beklentilerini karşılayan sağlıklı
ürünlerin tasarımı ve üretimi
olanaklarının araştırılması,
• Gıda zincirinde gıda güvenilirliği
risklerinin giderilmesi ve hızlı
teknikler ile izlenebilirliğin
geliştirilmesi olanaklarının
araştırılması,
• Sanayi tipi yüksek kaliteli
hammadde ve ara mal
çeşitlerinin geliştirilmesi ve
sürekli temin edilebilirlikle-
rini güvence altına
alacak proje
çalışmalarının
yapılması.
Bugün gıda ve içecek sektörünün
karşı karşıya olduğu sorunların çö-
zümü, geliştirilecek yeni proseslerin,
ürünlerin ve enstrümanların yardımıyla
rekabetçiliğin artırılmasında ar-ge ça-
lışmalarının yararı tam anlamıyla kav-
ranmalı. Bu amaçla 1 Ağustos 2011
tarihinde, TÜBİTAK Bilimsel ve Tekno-
lojik İşbirliği Ağları ve Platformları
Kurma Girişimi Projeleri (İŞBAP) kap-
samında, ülkemizde de gıda ve içecek
sanayinin daha güçlü bir yapıya ka-
vuşması ve uluslararası rekabet gücü-
nün artırılması için, ar-ge ve yenilik
stratejilerinin geliştirilmesi hedeflene-
rek Ulusal Gıda Teknoloji Platformu
(UGTP) kuruldu.
UGTP, Avrupa Teknoloji Platformu
Food for Life üyesi. Platformun kurucu
üyeleri arasında, Anadolu Efes, Eti
Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., Yaşar
Holding (Pınar), Yıldız Holding (Ülker),
Zade, Hacettepe Teknokent Teknoloji
Transfer Merkezi (HT-TTM) gibi şirket-
lerin yanı sıra, Türkiye Gıda ve İçecek
Sanayi Dernekleri Federasyonu
(TGDF), Türkiye Süt, Et, Gıda Sana-
yicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR),
Meyve Suyu Endüstrisi Derneği
(MEYED) gibi dernekler ve Ege Üni-
versitesi, Hacettepe, Ankara, ODTÜ
ve Gaziantep üniversiteleri yer alıyor.
UGTP kuruluşunun hemen ardından
gıda ve içecek sanayinin önde gelen
firmalarından Tat (Koç Holding), Torku
(Konya Şeker), Yörsan, Aromsa ve
Ambalajlı Süt Üreticileri Derneği
(ASÜD) katılımı ile genişlemeye
devam ediyor.
ULUSAL GIDA
TEKNOLOJİ PLATFORMU
Vizyon 2023 hazırlık çalışmaları
esnasında gerçekleştirilen saha
ziyaretleri sırasında ortaya çıkan
öncelikli araştırma konularının
başlıkları şöyle;
• Kritik (dışa bağımlı) alanlarda bilgi
birikimi (know-how) yaratılması,
• Atık ve artıkların değerlendirilmesi
için yeni yöntemler geliştirilmesi, ürün
çeşitliliği ve verimliliğin artırılması,
• Ürün kalitesinin yükseltilmesi ve az
işlem görmüş ürünler geliştirilmesi
• “Daha sağlıklı ve uzun bir yaşam için
gıda” sloganıyla güvenilir ve sağlıklı
ürünler geliştirilmesi
• Kaliteli ve yeterli miktarda
sürdürülebilir girdi temini için
stratejilerin geliştirilmesi.
ÖNCELİKLİ ARAŞTIRMA
KONULARI
s
Stratejik araştırma ve Yenilik Gündemi vizYon 2023
HEDEFLER
Prof. Dr. Semih Ötleş “Ulusal
Gıda Teknolojisi Platformu’nun
‘Stratejik Araştırma ve Yenilik Gündemi
Vizyon 2023’ ile ülkemiz gıda sanayinin
geleceğine yön verecek vizyonun
çerçevesi çizilmiş ve uluslararası
pazarda daha etkin olabileceği
tedbirler öngörülmüştür” dedi.
Ulusal Gıda ve Teknoloji Platformu, Türk gıda ve içecek sanayi için, daha yenilikçi ve daha rekabetçi
bir altyapı hazırlıyor. Ulusal Gıda ve Teknoloji Platformu tarafından açıklanan “Stratejik Araştırma ve
Yenilik Gündemi Vizyon 2023”; gıda ve içecek sanayisinin uluslararası pazarlarda rekabet edebilecek
yenilikçi ürünleri ortaya çıkarabilecek ar-ge ve yenilik araçlarına kavuşmasına öncülük edecek
Daha güçlü Türkiye için, daha
güçlü gıda ve içecek sanayi
1,2 4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,...24