Kalem Gazetesi 165. Sayı - page 7

SAĞLIK
Ka em
7
MART / NİSAN
2014
C
M
y
K SAyFA 7
e
e
ge
Üniversitesi Tülay Aktaş
Onkoloji Hastanesi Öğretim
Üyesi Prof. Dr. Canfeza Sezgin
“Dünya Kanser Günü” nedeniyle kanserle
ilgili yeni tedavi yöntemleri ve modern
tıbbın onayladığı tamamlayıcı tedaviler
hakkında bilgi verdi. “Hangi Kansere
Hangi Bitki” isimli kitabı da bulunan
Prof. Dr. Sezgin, “Kanser tedavisinde ta-
mamlayıcı olarak ‘Yeşil Tedavi’ uygula-
maları tedavinin başarı şansını yüzde
20 – 30, yaşam kalitesi yüzde 60 – 70
oranında arttırıyor” dedi.
KANSER NEDEN ARTIYOR?
Prof. Dr. Sezgin, “Kanser, günümüz
dünyasının en önemli sağlık sorunların-
dan birisi olup ölümlerin yaklaşık yüzde
25’ inden sorumludur. 2030 yılında tüm
dünyada yılda 22 milyon yeni tanılı kan-
ser hastası olacağı ve günümüze göre
kanser hastası sayısının yüzde 75 arta-
cağı tahmin edilmektedir. Teknolojik ye-
niliklerin getirdiği modern hayat,
insanoğlunun son 50 yılına damgasını
vururken, getirdiği kolaylıkların yanı sıra
beslenme tarzının bozulmasına, çevresel
kirliliğin, fiziksel ve ruhsal stresin, alkol
ve sigara tüketiminin artmasına, insanla-
rın daha da hareketsizleşmesine neden
olmaktadır. Bence kanserin en önemli
artış nedeni bunlardır” diye konuştu.
Ülkemizde her yıl yaklaşık olarak 162
bin kişiye kanser tanısı konduğunu belir-
ten Prof. Dr. Sezgin, “Kanser görülme sık-
lığı erkeklerde yüz binde 269, kadınlarda
ise yüz binde 173’ tür. Erkeklerde en sık
görülen kanser yüzde 28 ile akciğer, ka-
dınlarda ise yüzde 24 ile meme kanseri-
dir. Ülkemizde kanserin tipleri açısından
bölgeler arasında farklılıklar olabilirken,
kanser görülme sıklığı bölgelerde ben-
zerdir” dedi.
KANSERDEN NASIL KORUNALIM?
Düzenli egzersiz yapmanın, sigara-
alkol kullanmamanın, stres ile mücadele
edebilmenin, koyu yeşil renkli sebzeleri
tüketmenin, kiloya dikkat etmenin kan-
ser riskini %60-70 azalttığını vurgulayan
Prof. Dr. Sezgin, “Özellikle yeşil kemop-
revensiyon dediğimiz belli doğal bileşen-
leri içeren gıdaları daha sık tüketebiliriz.
Bunların başında sülforafandan zengin
brokoli (haftada 2-3 porsiyon), kateşin-
lerden zengin yeşil çay (günde 2-3 fin-
can), likopenden zengin domates
(haftada 4-5 adet özellikle pişmiş doma-
tes), selenyumdan zengin fındık (günlük
yarım avuç), ay çekirdeği (günlük yarım
avuç), balık (haftada 3 porsiyon), et (haf-
tada 150 gram yağsız), yumurta (haftada
3 gün birer adet), mantar (haftada 2-3
porsiyon), tahıl (günde 3-5 ince dilim
tam buğday, kepek vs ekmeği), soğan
(özellikle kırmızı soğan günde 1-2 adet),
sarımsak (günde 1-2 diş) gibi gıdalar gel-
mektedir” diye konuştu.
Kanser tanısı konduktan sonra hastala-
rın kendilerine uygun beslenme, egzersiz
ve psikolojik yardım programı almaları-
nın yararlı olacağını açıklayan Prof. Dr.
Sezgin şunları söyledi:
“Bilimsel çalışmalar son yıllarda, kan-
ser başta olmak üzere çeşitli hastalıklar-
dan korunma ve tedavide faydalı bir
şekilde kullanılabilecek doğal tamamla-
yıcı tedaviler üzerine yoğunlaşmıştır. Bu
yaklaşıma ‘Yeşil Tedavi’ konsepti den-
mektedir. Binlerce yıldır geleneksel teda-
vide kullanılan doğal – bitkisel ürünlerin
etkinlik ve yan etkileri ile ilgili ciddi bilgi
birikimi bulunuyor. Bu da ‘Yeşil Tedavi’
konseptinin temelini oluşturuyor. Kanser
tedavisinde tamamlayıcı olarak yeşil te-
davi uygulamaları tedavinin başarı şan-
sını yüzde 20 – 30, yaşam kalitesi yüzde
60 – 70 oranında arttırır. Bu nedenle ge-
lişmiş ülkelerde yeşil tedaviler kanser te-
davisinin bir parçasıdır. Ben de bu
konuda bilgi sahibi bir tıbbi onkoloji uz-
manı olarak tedavilerimde faydalanıyo-
rum, çok da yararını görüyorum.
Hastaların bunları gelişi güzel değil, tıbbi
onkoloji uzmanının gözetiminde kullan-
maları daha doğru olur.”
SÜT KANSER YAPAR MI?
Sanayi tipi üretilen sütün fazla tüketil-
diği ülkelerde tüketime paralel olarak
meme, prostat ve kalın bağırsak kanseri
riskinde artış olduğunu ifade eden Prof.
Dr. Sezgin, “Bunda sütün kendisinden zi-
yade süt veriminin arttırılması için hay-
vanlarda büyüme faktörlerinin ve antibi-
yotiğin yoğun olarak kullanılmasının
etken olduğu öne sürülüyor. Bu zararlı
maddeler daha çok sütün yağında biriki-
yor. Organik, doğal ortamda yetişen hay-
vanların sütünün ise bu riski
arttırmadığı saptanmış. Süt önemli bir
besin kaynağı olduğu için organik tüke-
tilmeli veya yağı azaltılmış sanayi tipi süt
ürünleri tercih edilmelidir” diye konuştu.
Prof. Dr. Sezgin, son yıllarda kanserin
tanısında kullanılan radyolojik görüntü-
leme yöntemleri, cerrahi teknikler, rad-
yoterapi tekniklerinde olan gelişmeler ile
tedavide kullanılan kemoterapi, akıllı
ilaçlar ve kanser aşıları gibi seçeneklerin
artmasıyla kanser tedavisinde ciddi yol
alındığını belirtti.
Akciğer, prostat, meme, rahim ağzı ve
kalın bağırsak kanserlerinin erken tanı
ve taramasının mümkün olduğunu açık-
layan Prof. Dr. Canfeza Sezgin, “Böylece
daha erken yakalanan kanserin tedavisi
ve tamamen iyileşme şansı daha fazla ol-
maktadır. Kanserde tanı erken de konsa
geç de konsa korkmasınlar, en kısa sü-
rede kanser tedavisinin başlatılması için
onkoloji uzmanıyla görüşsünler. Değerli
zamanlarını ve iyi olan genel durumlarını
reklamlara kanıp onkoloji uzmanı olma-
yan kişilerin elinde harcamasınlar. İleri
evre kanseri olup yıllarca yaşayan çok sa-
yıda hastam var. Herkes için her zaman
bir umut vardır” dedi.
Yeşil tedavi başarı şansını yüzde 20-30, yaşam kalitesini yüzde 60-70 artırıyor
Burçin iVRen
“Kanserin en önemli nedeni
teknolojik yenilikler”
Ege Tıp’ın başarılı öğrencilerine BEYOMSİ’den burs
B
B
eyin
Omurilik Sinir Hastalık-
ları Vakfı (BEYOMSİ), Ege
Üniversitesi Tıp Fakültesi
Dekanlığı’nda burs sağladığı Ege
Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencile-
riyle bir araya geldi.
Toplantıya; Ege Üniversitesi Tıp Fa-
kültesi Dekanı Prof. Dr. Kâmil Kumanlı-
oğlu, Beyin Omurilik Sinir Hastalıkları
Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Erşahin,
burs alan 20 tıp fakültesi öğrencisi,
Vakıf Yönetim Kurulu üyeleri ve Ege
Tıbbiyeliler Derneği Yönetim Kurulu
üyeleri katıldı.
Öğrencilerin öğrenimine katkı sağla-
yan vakıf ve dernek yöneticilerine
teşekkür eden Prof. Dr. Kumanlıoğlu,
“Öğrencilerimizin öğrenim sürecinde
katkı sağlayacak bir burs almaları bizi
mutlu etti. Ayrıca bu davranışın diğer
vakıflara da örnek olmasını istiyoruz"
diye konuştu.
“ÖNCE İYİ İNSAN OLMALI”
Prof. Dr. Yusuf Erşahin, “Genç doktor
adaylarımıza başarılar diliyorum. İyi
doktor olmak için önce iyi bir insan
olmak gerekir. Bu bursların öğrencile-
rimizi daha başarılı olmaya teşvik ede-
ceğine inanıyoruz" dedi.
Beyin Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof.
Dr. Erdem Tunçbay tarafından kurulan
Beyin Omurilik Sinir Hastalıkları Vakfı
her yıl EÜ Tıp Fakültesi öğrencilerine
burs veriyor.
Prof. Dr.
Canfeza
Sezgin
1,2,3,4,5,6 8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,...36
Powered by FlippingBook