Ka em
ÜNİVERSİTE
14
EYLÜL
2013
C
m
y
k sayFa 14
İ
İ
zmİr
Büyükşehir Belediyesi Doğal
Yaşam Parkı’na yaralı olarak getirilen 6
leylek ile 1 kerkenez, uzman personel ta-
rafından tedavileri yapıldıktan sonra, göç hare-
ketlerini izlemek için halkalama yapılıp
yeniden doğaya salındı. Böylece son bir yılda
tedavisi yapıldıktan sonra doğal ortamlarına
bırakılan yaban hayvanı sayısı 125’e ulaştı.
Yaralı, hasta ve tedaviye muhtaç halde Doğal
Yaşam Parkı’na getirilen yaban hayvanları,
burada veterinerler ve uzman personel ta-
rafından gösterilen yakın ilgi ve bilimsel te-
davi yöntemleriyle kısa sürede sağlığına
kavuşturuluyor. Son olarak tedavileri tamamlanan 6
leylek, Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Müzesi Müdür
Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı tarafından halka-
landıktan sonra İzmir Kuş Cenneti’nden doğaya
kanat çırptı. 2012-2013 yılları arasında Doğal
Yaşam Parkı’na yaralı olarak getirilip tedavileri ya-
pıldıktan sonra doğaya salınan yaban hayvanı sayısı,
6 leylek ve 1 kerkenezle birlikte 125’e çıktı.
Doğal Yaşam Parkı’nın hizmet sınırının, yaban
hayvanlarını da kapsamaya başladığını belirten Park
Müdürü Şahin Afşin, “Getirilen yaralı ve bakıma
muhtaç yaban hayvanları için tüm personelimiz se-
ferber oluyor. Doğada kalsa ölecek olan hayvanlar,
burada yeniden sağlıklarına kavuşturulup ait olduk-
ları doğal yaşama salınıyor” dedi.
t
t
ürkİye’nİn
ilk besin
desteği ürünleri, Ege
Üniversitesi İlaç Geliş-
tirme ve Farmakokinetik Araş-
tırma Uygulama Merkezi
(ARGEFAR) işbirli-
ğiyle geliştirildi.
2 yıl boyunca
stabilite analizleri
ARGEFAR tarafın-
dan yapılarak
tüm ürünlerin ka-
litesi test edildi.
İleri teknolojisi ve
60 kişilik bilim grubu
ile aralarında aspir, ceviz,
çörek otu, kabak çekir-
deği, keten tohumu, nar
çekirdeği, ruşeym, üzüm
çekirdeği, ısırgan tohumu,
susam, haşhaş gibi Türkiye'nin
değerli bitki, meyve ve tohum-
ları soğuk pres yöntemiyle
dünya standartlarında bir besin
desteği haline getirildi. Türkiye
genelinde 77 ilde, 3.000'i aşkın
eczanede satışa sunuldu.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof.
Dr. Candeğer Yılmaz, “Ege Üni-
versitesi deneyim ve birikimini
topluma ürün olarak döndürme
konusunda yoğun olarak çalış-
maktadır. Üniversite sanayi iş-
birliğinin bir örneği
üniversitemiz ARGEFAR merke-
zindeki çalışmalarla gerçekleş-
miştir. 2 yıllık
çalışmalarla yerel yağlı
tohumlarımız besin
desteği halinde
dünya standartla-
rında ürüne dönüş-
türülmüştür. Bilimin
yaşama geçirilmesi ör-
neklerinden biri olan bu
çalışmadan gelecek çalış-
malarımız için çok şey öğ-
rendik ve sorumluluğumuz
arttı” diye konuştu.
Ege Üniversitesi İlaç Geliş-
tirme ve Farmakokinetik Araş-
tırma Uygulama Merkezi
(ARGEFAR), 1993 yılında ilaçla
ilgili temel ve uygulamalı bilim-
ler alanında araştırma geliş-
tirme faaliyetlerini koordine
etmek ve bu alanda birbirinden
bağımsız yapılan aynı konudaki
çalışmaları birleştirip üretime
dönük sonuçların elde edilme-
sini sağlamak amacıyla hizmet
vermeye başladı.
Bilimi halkla buluşturan, sanayi ile yaptığı ortaklıklarla
çalışmalarını ürüne dönüştüren Ege Üniversitesi
gerçekleştirdiği işbirliği ile besin destekleri geliştiriyor
Yaraları sarılıp
doğaya
salındılar
GÖÇ HAREKETLERİ İZLENECEK
Son yıllarda, Türkiye’de leylek
popülasyonunun azaldığına dikkat çeken
Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Müzesi
Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı,
“Doğal Yaşam Parkı’na getirilip burada
yaşama tutunan, yaşama mücadelesini
kazanan 6 tane leyleği yeniden doğaya
bıraktık. Bırakmadan önce de göç
hareketlerini izlemek için halkalama
yaptık. Yaralı yaban hayvanlarına da
kucak açan Doğal Yaşam Parkı, iyileşen
hayvanları doğaya bırakmak felsefesiyle
hareket ediyor. Özellikle türleri tehlike
altında olan hayvanlar açısından önemli
bir çalışma” diye konuştu.
İ
İ
stanbul,
Ankara,
İzmir, Samsun, Şanlıurfa,
Diyarbakır, Adana, An-
talya, Bursa, Kayseri ve Erzu-
rum'dan gelen yaklaşık 40
kişilik saha ekipleri için Zade
Vital tesislerinde eğitim
programı gerçekleştirildi.
Program, Ege Üniversitesi
İlaç Geliştirme ve Farmakoki-
netik Araştırma Uygulama
Merkezi (ARGEFAR) Müdürü
Prof. Dr. Ercüment Karasu-
lu'nun sunumuyla başladı.
Prof. Dr. Karasulu, bir sa-
nayi kuruluşu olarak Helvacı-
zade'nin Ege Üniversitesi
işbirliğiyle dünya standartla-
rında bir besin destekleri
markası oluştur-
duğunu vurgu-
ladı.
Programda üç
gün boyunca
Zade Vital Medi-
kal Müdürü Dr.
Emre Öztoprak
tarafından bi-
limsel eğitim
toplantıları
yapıldı.
Zade Vital ürünleriyle ilgili
güncel bilgilerin paylaşıldığı
eğitimlerde, Ege Üniversitesi
ARGEFAR işbirliği ile gelişti-
rilen ve Nisan ayında satışa
sunulan Omega 3 Balık Yağı
Serisi'nin lansmanı da ger-
çekleştirildi.
Dünya çapında marka yaratıldı
YENİ BESİN DESTEĞİ EĞİTİM PROGRAMINDA TANITILDI
1...,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13 15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,...32