Sağlık için vazgeçilmez kaynak: SU - page 39

Sağlık İçin Vazgeçilmez Kaynak: SU
25
Sudan bulaşan mikroorganizmalar genellikle bağırsak-
larda büyür ve dışkı ile vücudu terk eder. Su kaynakla-
rının fekal kirlenmesi daha sonra oluşur. Bu nedenle içi-
lebilir su üretiminde patojen mikroorganizmaları uzak-
laştırmak, tadı ve kokuyu ortadan kaldırmak, mangan
ve demir gibi insana zararlı kimyasalları azaltmak, bu-
lanıklılığı azaltmak için, su fiziksel ve kimyasal arıtma,
dezenfeksiyon gibi işlemlerden geçirilir.
Zararlı mikroorganizmaların içme suları içinde
dezenfeksiyonu için klorlama, ozonlama, ultraviyole
ışınlama ve damıtma gibi yöntemler kullanılmaktadır.
Çoğu ülkede içme suyu dezenfeksiyonunda klor tercih
edilir. Bakteriyel kirliliğin giderilmesinde en önemli
başarı suyun klorlanmasıyla elde edilir. Unutulmamalıdır
ki, sadece klorlama suyu güvenli yapmaz. Diğer toksik
maddelerin uzaklaştırılması başka yöntemler gerektirir.
İçme-kullanma sularının dezenfeksiyonunda klor
kullanılması halinde uç noktalardan alınan numunelerde
serbest bakiye klor miktarı en fazla 0,5 mg/L olmalıdır
(Yönetmelik madde 10). Klorlamada klor derişimi 1 mg/L
olacak şekilde ayarlanarak, su tüketime sunulmadan
önce yaklaşık 35 dakika temas süresi sağlanmalıdır.
Ozonla zenginleştirilmiş hava kullanımı ile işleme
tabi tutulmuş kaynak sularının kontrol izlemesine
ozon, bromat ve bromoform da dahil edilir ve işlem
sonucundaki kalıntılar için maksimum limit değeri ozon
için 50 mg/L, bromat için 3.0
m
g/L, ve bromoform için ise
1.0 mg/L, olarak belirlenir. Ozon hızlı şekilde ortamdan
uzaklaştığı için bu parametrenin ölçümü sahada su
tüketime sunulmadan önce yapılmalıdır (Değişik bend:
31/07/2009 - 27305 Sayılı Resmi Gazete Yön\8.mad).
1...,29,30,31,32,33,34,35,36,37,38 40,41,42,43,44,45,46,47,48,49,...50
Powered by FlippingBook