Sağlık için vazgeçilmez kaynak: SU - page 34

EÜ Tıp Fakültesi Halk Kitapları Sağlık Serisi ~ 31
20
3.1. Sudaki Katı Maddeler ve
Çözünmüş Oksijen
Çeşme sularındaki maddelerin çoğu
çözünmüştür ve bunlar inorganik
veya organik yapılı maddeler ve çö-
zünmüş kimi gazları kapsar. Bu çö-
zünmüş maddelerin çeşme suların-
daki derişimi 20-1000 mg/L aralığın-
dadır. Çözünmüş katı madde miktarı
arttıkça suyun sertliği de artar. Daha
çok atık sular için uygulanan askıda
katı madde analizlerinde, katı madde
denildiğinde sıvı örneğin 103-105
o
C’de
kurutulması ile oluşan kalıntı anlaşıl-
maktadır.
3.2. Fiziksel (Organoleptik) Testler
Su tatsız, kokusuz, renksiz, saydam ve kolay kirlenebilen
bir sıvıdır. Çok kalın tabakalar halinde ise rengi mavileşir.
Bir içme suyunun güvenle tüketilebilmesi için koku,
tortu, bulanıklık ve mikrop içermediği kontrol edilmelidir.
Suyun fiziksel analizinde; suyun berraklığına, rengine,
kokusuna, tadına ve sıcaklığına bakılır. Bu amaçla su
temiz bir şişeye alınır ve berraklığı kontrol edilir. Daha
sonra hafifçe ısıtılarak, koku kontrolü yapılır. Koku var-
sa bu hidrojen sülfürden kaynaklanmış olabilir.
Suyun tadına bakıldığında acı, kekremsi tat kendini
kolayca belli eder. Daha iyi bir değerlendirme için suyun
kimyasal analizine
gereksinim vardır.
1...,24,25,26,27,28,29,30,31,32,33 35,36,37,38,39,40,41,42,43,44,...50
Powered by FlippingBook