Sağlık için vazgeçilmez kaynak: SU - page 40

EÜ Tıp Fakültesi Halk Kitapları Sağlık Serisi ~ 31
Fransız sertliği (Fr) olarak da bilinen sertlik
derecesi 100 mL suda bulunan kalsiyum,
magnezyum ve diğer çok yüklü iyonların
miligram CaCO 3 cinsinden hesaplanan
değeridir.
Sular sertlik derecelerine göre çok
yumuşak su 0-5 Fr, yumuşak su 5-10 Fr,
orta sertlikte sular 10-20 Fr, sert sular
20-30 Fr ve çok sert sular >30 Fr olarak
gruplandırılır.
Suyun sertliğinin sağlık üzerine herhangi
bir etkisi yoktur, ancak içme suları için
yumuşak ve orta düzey sertlik uygundur.
Ozonla arıtımda ozon suya enjekte edilir. Ozon kuvvetli
bir dezenfektan olup, hızlı etki eder ancak, kararsız ve
pahalı bir ürün olması da sakıncaları arasındadır. Klor ise
kuvvetli ve ozondan daha kararlı bir dezenfektan olmakla
birlikte, etki ettiği suda koku ve tat bırakmaktadır.
3.4.
Suların Sertliği
Sertlik, su içinde çözünmüş kalsiyum, magnezyum, demir
vb. iyonlarından kaynaklanır. Kalsiyum ve magnezyum
iyonlarının doğal sularda daha fazla bulunmasından
dolayı, sertlik denildiğinde bu iki iyonun derişimleri
toplamı anlaşılır. Sulardaki
sertlik;
bikarbonatların
oluşturduğu
geçici sertlik
ve kalsiyum ve magnezyum
sülfatların oluşturduğu
kalıcı sertlik
olmak üzere iki
sınıfta incelenir.
Kalıcı ve geçici sertlik birlikte
toplam
sertliği
oluştururlar.
1...,30,31,32,33,34,35,36,37,38,39 41,42,43,44,45,46,47,48,49,...50
Powered by FlippingBook