Sağlıklı Beslenme ve Zeytinyağı - page 11

Sağlıklı Beslenme ve Zeytinyağı
GİRİŞ
Türk mutfağının vazgeçilmez bir gıdası olan zeytinyağı,
verdiği muhteşem tat ve aroma dışında içerdiği, sağlığı-
mızı koruyan ve destekleyen besin ögeleri ve fitokimya-
sallar (bitki kimyasalları) nedeniyle ayrı bir öneme sahip-
tir.
Türk gastronomisinde enginar, lahana dolması, sarma,
imam bayıldı gibi zeytinyağlı yemekler ve pilakiler vazge-
çilemez unsurlardır. Zeytinyağı, bu yemeklere ayrı bir tat
ve harmoni vermektedir.
Zeytinyağı, iyi bir kızartma yağıdır. Zeytinyağının tütme
derecesinin yüksek olması, kızartma sırasında zararlı
bileşenlerin oluşumunu engellemektedir. Kızartma yağı
tekrar kullanılacaksa, süzüp koyu bir cam içinde sakla-
mak iyi bir yöntemdir.
Yapılan çalışmaların sonuçlarına göre, günde 22ml zey-
tinyağı kullanımının kardiyovasküler hastalık riskini
azaltabileceği yönünde yeterli bilgi birikimi oluşmuştur.
Bir çorba kaşığı (10-20 g) zeytinyağı 90-120 kalori verir.
Zeytinyağı tüketirken, onun da bir yağ olduğu unutul-
mamalı, özellikle günlük yağ ve kalori kısıtlaması olan-
larda alınması gereken yağ oranı aşılmamalıdır.
Değişik bitkisel yağların yemeklik yağ olarak mutfa-
ğımızda yer bulduğu günümüzde, bizim için bu kadar
önemli bir değere sahip olan zeytin ve zeytinyağının tü-
ketimini toplum içinde yaygınlaştırmalı ve zeytin ağacını
korumalıyız.
Prof. Dr. Candeğer YILMAZ
1...,2,3,4,5,6,7,8,9,10 12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,...46
Powered by FlippingBook