Sağlıklı Beslenme ve Zeytinyağı - page 20

10
EÜ Tıp Fakültesi Halk Kitapları Sağlık Serisi ~ 28
birinci karbonun oleik asit bağlama oranı %71,8, ikinci
karbonun %82,9, üçüncü karbonun %73,9 olduğu rapor
edilmiştir. Tg mol başına çift bant yoğunluğu yönünden
irdelendiğinde 3 çift bağ ihtiva eden (oleat-oleat-oleat)
tg’lerin %39,2 mol, 2 çift bağ (palmitat-oleat-oleat veya
stearat-oleat-oleat) ihtiva eden tg’in %26 mol, 3 den fazla
çift bağ ihtiva eden tg’lerin (linoleat-oleat-oleat) %13,7
mol oranlarında olduğu görülmektedir. Oleik asitin
her tg molekülünün en az iki karbonunda bulunması,
oleik asidin yerleşiminde gliserole bağlandığı karbon
atomları arasında tercih yapması, 3 den fazla çift bağlı
tg’lerin korunmuş olması bir doğal seleksiyondur. Bu
da zeytinyağının, diğer bitkisel yağlardan farklı olarak,
biyolojik yararlılığının artmasını sağlamaktadır.
Akdeniz diyetinin, özellikle de zeytinyağı tüketim
alışkanlığının sorgulandığı bir çok çalışmada, 10 sene
süreyle ölüm kayıtları takip edilmiş ve tüm yaş grupları
içinde, zeytinyağı kullanım miktarı yüksek grupta, az
veya zeytinyağı kullanmayanlara göre daha az sorunlu
ve daha uzun yaşam süreleri olduğu rapor edilmiştir.
Koroner kalp hastalığından primer ve sekonder korunma
açısından Akdeniz diyetinin etkisinin incelendiği
çalışmalarda Akdeniz diyetinin kalp hastalıklarına karşı
koruyucu etkisi olduğu ortaya çıkarılmıştır.
1...,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19 21,22,23,24,25,26,27,28,29,30,...46
Powered by FlippingBook