Sağlıklı Beslenme ve Zeytinyağı - page 25

15
Sağlıklı Beslenme ve Zeytinyağı
Zeytinyağının kimyasal
yapısı; doymuş yağ asitleri
(% 15),
çoklu doymamış yağ asitleri (% 15) ve temel ola-
rak da, tekli doymamış yağ asitlerinden (% 70) oluşur.
Zeytinyağının yağ asidi bileşiminin ana özelliği; tekli doy-
mamış asit düzeyinin yüksek olmasıdır. Bu ise
beslenme
ilkelerine uygun ve beslenme açısından, dengeli bir
bileşimdir.
Zeytinyağının Kimyasal Bileşimi
Bileşimler
Oranı
Trigliseritler
%99.8
Doymuş yağ asitleri
%14
Palmitik asit
%7.5-20
Stearik asit
%0.5-5.0
Tekli doymamış yağ asitleri %72
Oleik asit
%55-83
Palmitoleik asit
%0.3-3.5
Çoklu doymamış yağ
%12
Linoleik asit
%3.5-21
Linolenik asit
%0.0-1.5
Trigliserit olmayan ögeler
%0.2
Tokoferoller (Vitamin E)
150 mg/kg
Polifenoller
300 mg/kg
Kolesterol
0
1...,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24 26,27,28,29,30,31,32,33,34,35,...46
Powered by FlippingBook