Sağlıklı Beslenme ve Zeytinyağı - page 34

24
EÜ Tıp Fakültesi Halk Kitapları Sağlık Serisi ~ 28
Zeytinyağı, soğukta depolandığında veya buzdolabına
konduğunda, renginde değişme veya donma görülebil-
mektedir. Zeytinyağı, oda sıcaklığına getirildiğinde, yine
sıvı formuna gelir. Eski renginden farklı olmasına rağ-
men, tadı ve özelliklerinde değişim olmaz. Usülüne uy-
gun olarak saklanan naturel zeytinyağları özelliklerini
kaybetmeden 2 yıl, riviera ve rafine zeytinyağları 1.5 yıl
dayanırlar.
Körfez Bölgesi Neden Önemlidir?
Dünya zeytin varlığının % 96’sı gibi büyük bir bölümü
Akdeniz çevresinde bulunur. Ülkemiz zeytin varlığının da
% 74’ü Ege Bölgesi’nde yer almaktadır.
Türkiye toplam üretiminin 1/3’ünü Körfez Bölgesi kar-
şılar. Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Küçükkuyu, Edremit
önemli zeytincilik merkezlerimizdir. Ülkemizin ilk zey-
tinyağı müzesi de Edremit Küçükkuyu’ya bağlı Adatepe
köyünde bulunmaktadır. Körfez Bölgesi, aynı zamanda
“Rüzgarlı Bölge”
olarak bilinir. Ayvalık ilçe arazisinin
% 70’i zeytin ağacıyla kaplı olup 2.5 milyona yakın zeytin
ağacı vardır. Eskiden
“Edremit’in bir sokağından bal,
bir sokağından yağ akar”
denilirdi. 1940’lı yıllarda Ay-
valık, Burhaniye ve Edremit’te 70 zeytinyağı, 60 sabun
fabrikası vardı.
Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Küçükkuyu,
Edremit önemli zeytincilik merkezlerimizdir.
1...,24,25,26,27,28,29,30,31,32,33 35,36,37,38,39,40,41,42,43,44,...46
Powered by FlippingBook