Sağlıklı Beslenme ve Zeytinyağı - page 35

25
3. ZEYTİNYAĞLI YEMEK KÜLTÜRÜMÜZ
Ege ve Marmara bölgeleri, özellikle kıyı kesiminde, bölge
insanlarının zeytinyağı ile birlikteliği, sabah kahvaltısında
başlar. Sabahları sofraya bir çanak zeytinyağı getirilir.
Üzerine kekik ve kırmızı biber atılır ve kızarmış ekmek
banılarak yenir. Yine bütün yörelerimizde zeytin çeşitleri,
kahvaltı sofralarının değişmez yiyeceklerindendir.
İftar sofraları da zeytin ile açılır. Zeytinyağlı yemekler,
dünyada
“soğuk başlangıç”
yemekleri kategorisinde
değerlendirilse de bu sınıflandırma Türk Mutfağı için
uygun değildir. Çünkü zeytinyağlıları yemeğin başında
ve az miktarda yemek bizim yemek alışkanlıklarımıza
uymaz. Ülkemizde zeytinyağlılar ana yemek olarak
1...,25,26,27,28,29,30,31,32,33,34 36,37,38,39,40,41,42,43,44,45,...46
Powered by FlippingBook