Sağlıklı Beslenme ve Zeytinyağı - page 26

16
EÜ Tıp Fakültesi Halk Kitapları Sağlık Serisi ~ 28
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi “FDA” zeytinyağı için
kullanımı teşvik edecek bir duyuru yapmış, daha sonra
bu duyuruyu Kanada ve Avrupa Birliği de benimsemiştir.
Bu duyuru, kesin olmamakla beraber biriken gözlem ve
bilgilerin ışığında, günlük kalori miktarını artırmadan,
diğer yağlar yerine günde 22 ml zeytinyağı kullanımının
kardiyovasküler hastalık riskini azaltabileceği yönünde
yeterli bilgi birikimi olduğunu ve bu bilginin tüketiciyi
bilgilendirmek için kullanılabileceğini belirtmekte
ve zeytinyağının kardiyovasküler sistem üzerindeki
koruyucu etkisini oleik asitin etkilerine bağlamaktadır.
Akdeniz diyetinin vazgeçilmez unsuru olan zeytinyağı,
lezzetinin ve besleyici değerinin yanı sıra yüzyıllarca
Akdeniz insanı tarafından kozmetik ve tıbbi özellikleri
ile de benimsenmiştir. Kalori değeri yüksek, esansiyel
yağ asitlerinin kaynağı ve yağda çözünen A, D, E ve K
Bazı Bitkisel Yağların Karşılaştırması
Kimyasal bileşimler Zeytin
yağı
Ayçiçek
yağı
Soya
yağı
Mısırözü
yağı
Palmitik asit (%)
7.7-20 3-10 7-14 8-19
Stearik asit (%)
0.5-5.0 1-10 1.4-5.5 0.5-4
Oleik asit (%)
55-83 14-65 19-0 19-50
Linoleik asit (%)
3.5-21 2*-75 44-62 34-62
Linolenik (%)
0.0-1.5 <0.7 4-11 <2.0
Tokoferoller (mg/kg) 150 250 175 200
1...,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25 27,28,29,30,31,32,33,34,35,36,...46
Powered by FlippingBook