Sağlıklı Beslenme ve Zeytinyağı - page 18

EÜ Tıp Fakültesi Halk Kitapları Serisi ~ 28
Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Ak-
deniz iklimi özellikleriyle İtalya, İspanya, Fransa, Porte-
kiz, Yunanistan, Cezayir, Libya ve Tunus gibi diğer Ak-
deniz ülkeleriyle birlikte dünyanın önde gelen zeytin ve
zeytinyağı üreticilerindendir. Ülkemizde en fazla üretim,
İzmir, Balıkesir ve Aydın şehirlerinde gerçekleştirilmek-
tedir. Yılda kişi başına 26 litreyle Yunanistan dünyadaki
en büyük zeytinyağı tüketicisidir; İspanya, İtalya 14 lt
civarında; Tunus, Portekiz ve Suriye 8 lt civarında tüket-
mektedir. Ülkemizde yıllık kişi başı tüketim 1,5 lt kadar-
dır. Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika’da 0,7 lt, den daha
azdır. Zeytinyağı tüketimi üretildiği bölgeler dışında git-
tikçe artmaktadır.
1...,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17 19,20,21,22,23,24,25,26,27,28,...46
Powered by FlippingBook