GLUTENSİZ YAŞAM BİÇİMİ - page 36

EÜ Tıp Fakültesi Halk Kitapları Sağlık Serisi ~ 34
GLUTENSİZ DİYETE DİRENÇ HANGİ NEDENLERLE
ORTAYA ÇIKAR ?
1. SÜT ŞEKERİNE ENTOLERANS (Erişkin tip laktoz
entoleransı)
Ülkemizde %30-50’ye varan oranlarda görülmektedir.
Sütün karbonhidratı laktozun yeterince sindirilememesi
ile ilişkilidir. Bulantı, şişkinlik, karın ağrısı ve ishalle
ortaya çıkar. Bu durumda süt günlük beslenmeden
çıkarılmalı, laktoz miktarı düşük yoğurt ve peynir gibi süt
ürünlerinin tüketimi artırılmalıdır. Diğer bir yöntemde
laktazlı sütlerin kullanılmasıdır.
2. MEYVE ŞEKERİNE (fruktoz) ENTOLERANS
Çeşitli meyvelerin günlük tüketim
miktarı ile ilişkili bir durumdur ve
insanların yaklaşık üçte birinde
görülmektedir. Sadece özel nefes
testleri ile anlaşılabilir. Günümüz
gıda teknolojisi tüm alkolü
içeceklerde ucuz olması nedeni ile
fruktozdan zengin mısır şurubunu
yaygın olarak kullanmaktadır. Glu-
tensiz olmalarına karşın bu tür içeceklerin fa-
zla tüketilmesi ishalin geçmemesine neden olur. Çay
şekeri, bal, elma, armut, üzüm, muz fruktozdan zengin
gıdalardır ve glutensiz diyetin ilk günlerinde tüketim
miktarları sınırlandırılmalıdır.
1...,26,27,28,29,30,31,32,33,34,35 37,38,39,40,41,42,43,44,45,46,...56
Powered by FlippingBook