KEFİR Sağlığıma KEFİL - page 22

12
EÜ Tıp Fakültesi Halk Kitapları Sağlık Serisi ~ 38
Geleneksel kefir üretimi süte direk olarak kefir danesi
ilave edilerek yapılmaktadır. Yarım litre pastörize süt
20-25 ºC’ye ısıtılır veya 20-25 ºC’deki dayanıklı süt
(UHT süt) temiz bir cam kavanoza konur ve içerisine
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi veya diğer güvenilir
kurumlardan alınan yaklaşık 20-25 gram civarındaki
kefir danesinden ilave edilir. Kavanozun ağzı kapatılır ve
20–25
0
C’de 18–24 saat temiz ve ışık almayan bir ortamda
bırakılır. Bu süre sonunda sütün pıhtılaştığı görülür.
Kavanozun kapağı açılır, geniş temiz bir kabın üzerine
süt süzgeci yerleştirilir ve pıhtı süzgeçten süzülerek kefir
daneleri ayrılır.
24 Saat
48 Saat
Resim-2. Bir gün ve iki gün sonra dane ile mayalanmış sütün
görünümü
1...,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21 23,24,25,26,27,28,29,30,31,...32
Powered by FlippingBook