GLUTENSİZ YAŞAM BİÇİMİ - page 15

Glutensiz Yaşam Biçimi
Çölyaklılar için glutensiz diyet risksiz bir yaşam anlamına
gelmektedir. Asla kaçamak yapılmamalıdır. Diyet kesin ve
net olarak uygulanmalıdır.
“Azıcıktan bir şey olmaz’’
düşüncesi tamamen yanlıştır. Ufak kaçamaklar anında
bulgu vermez, sinsi bir gidiş gösterir. Zaman içinde şeker
hastalığı, tiroidit, kemik erimesi, çocuklarda boy kısalığı
veya çeşitli kanserler ortaya çıkabilir. Sonuçta toptan
ödeme yapılmış olur.
GLUTENSİZ GIDA NE DEMEKTİR?
Pirinç, mısır gibi tahıllar ve baklagiller doğal glutensiz
gıdalardır. Ancak günümüz gıda teknolojisi raf ömrünü
uzatıcı, kabartıcı, hacim ve kıvam artırıcı özelliklerinden
dolayı gluteni yaygın olarak kullanmaktadır. Bu nedenle
doğal glutensiz ürünlerden yapılmış gıdalardan da gluten
bulaşma riski vardır. İnsanoğlu için sıfır glutenli bir
yaşam adeta olanaksızdır.
WHO (WorldHealthOrganization-DünyaSağlıkÖrgütü) ve
FAO (Food and Agriculture Organization- Amerikan Gıda
veTarımÖrgütü) çölyaklılardasorunyaratmayacak, kabul
edilebilir gluten limitlerini belirlemeye çalışmaktadır. Bu
kuruluşlar 1998’de 200 ppm’den (kilogramında 200 mg)
daha az gluten içeren gıdaları glutensiz gıda olarak ilan
ettiler. Ancak 2007 yılında bu sınır 20 ppm’e çekildi.
Günümüzde de kilogramında 20 mg’dan (20 ppm) daha
fazla gluten içermeyen gıdalar glutensiz gıda olarak
kabul edilmektedir. Ülkemizdeki uygulamalarda da bu
son kriter kullanılmaktadır.
1...,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14 16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,...56
Powered by FlippingBook