GLUTENSİZ YAŞAM BİÇİMİ - page 24

EÜ Tıp Fakültesi Halk Kitapları Sağlık Serisi ~ 34
Tüm market ürünlerinin %80-90’ı gluten içermektedir.
Sadece unlu gıdalar değil, tüm hazır ve konserve gıdalar
da gluten tuzağı oluşturmaktadır. Çünkü GLUTEN raf
ömrünü uzatıcı, kabartıcı ve nem tutucu özelliklere
sahiptir. Ayrıca gıda sanayinde dolgu maddesi olarak
da kullanılmaktadır. Bu nedenle market alışverişlerinde
ürün etiketleri dikkatle okunmalıdır. Glutensiz sanılan
pek çok hazır ürün (cips, soslar, kahvaltılıklar, sosis,
salam, sucuk, tereyağ, dondurma, neskafe, poşet çaylar
v.b.) gluten içermektedir. Alınacak her türlü üründe
GLUTENSİZDİR’’ uyarısı aranmalı, yoksa içerikleri
incelenmelidir. Bilgiler yetersizse, ilgili ürünün müşteri
danışma hattına başvurulmalıdır.
İçeriğinde
bitkisel protein, hidrolize protein,
modifiye nişasta, bitkisel gum, kamut-QK-77
yazılı
ürünlerin buğday kökenli olma olasılığı yüksektir. Gıda
sanayisinde kullanılan modifiye nişasta genellikle mısır
kökenlidir ve sorun yaratmaz. Ancak buğday kaynaklı
olabileceğinden kaynağı araştırılmalıdır. Özellikle hazır
çorba, puding ve diğer sütlü tatlı tozlarında sıklıkla mısır
nişastası kullanılmakla birlikte gluten içeriği yönünden
sorgulanmalıdır.
1...,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23 25,26,27,28,29,30,31,32,33,34,...56
Powered by FlippingBook