Egeden 21. Sayı - page 28

26
Bağda bir sabah erkenden,
köklerinin toprakla buluşmasının
ardından geçirdiği evreler sonunda
verdiği meyvesinin, toplandıktan
sonra her aşamasında insan
yaşamına ayrı bir tat sunan
üzümün hikayesi başlar ve işte bu
hikayenin başlangıcının adıdır
BAĞBOZUMU.
Ege Bölgesi’ndemevsimkoşullarına
bağlı olarak genellikle Ağustos
ayının ikinci yarısından sonra
ovalar bağbozumuyla şenlenir...
Üzümlerle donanmış tıpkı bir
gelinmisali olan olan bağ, sabah
serinliğindemakaslarla budanmayı
bekler. O bekleyedursun, bağcı,
daha çok aile üyelerinden oluşan
ekibini hazırlar bağbozumu öncesi.
Gününü tayin eder, kesme makası,
bağ bıçağı, kertel ya da üzüm
kasalarından oluşan ekipmanlarını
hazırlar.
Sabah erkenden traktör üzerindedir
bağcının ekibi, gün ışımadan
bağa varılır ve sabah serinliğinde
Bağbozumu başlar. Sıcak güneş
yükselmeden tanelerde su kaybı
olmasın diye hızlı çalışmak gerekir.
Gölgede stok edilen kasalardaki
üzümün suyu önemlidir bağcı için.
Pazarda satılacak sofralıklar ağır
olmalı, şaraplık üzümlerden ise
sıkıldığında bol bol şıra akmalıdır.
1...,18,19,20,21,22,23,24,25,26,27 29,30,31,32,33,34,35,36,37,38,...80
Powered by FlippingBook