Egeden 21. Sayı - page 20

18
Dünya’da nüfus hâlâ artmaya
devam ediyor. 2050’lerde artık 9
milyarda sabitleneceği tahmin
ediliyor. Kimi kuruluşlar bugünkü
gıda üretiminin 2050 yılında iki misli
olması, kimisi de %60-70 dolayında
artması gerektiğini ileri sürüyor. Çare
olarak ise endüstriyel tarım dediği-
miz kimyasal tarım ilaçları, kimyasal
gübreler, yoğun su ve makine ile
yapılan tarım sistemi gösteriliyor.
Ekolojik tarımın verimi düşürdüğü
yanlış inancı, dünya kamuoyunda bu
düşünceye epeyce taraftar topluyor.
Halbuki yürütülen birçok denemede
ekolojik üretimde verimin endüstri-
yel tarımdan düşük olmadığı ortaya
kondu. Endüstriyel tarımda yorulan
topraklarda ekolojik tarıma geçildi-
ğinde ilk üç dört yıl verim düşüşü
görülebiliyor. Bu durum kural değil.
Hiç verim düşüşü olmaması bizim
elimizde. Ancak verim düşüşü varsa,
bu sonraki yıllarda telafi ediliyor. Da-
hası kurak yıllarda ekolojik üretimde
verim daha yüksek oluyor.
Halen dünyada 800 milyon dola-
yında insan aç. Yetersiz beslenenleri
hiç konuşmuyoruz. Diğer yandan
1 milyar 400 milyon insan ise obez.
ABD’de ortalama olarak bir tüketici
alması gereken proteinin beş mislini
alıyor. Kısacası endüstriyel tarım ve
neoliberal politikalar şu anda da
dünyaya bir mutluluk getirmiş değil.
Problemin kendisi çare olarak ileri
sürülüyor.
Dünyadaki açlığın gıda üretimin-
deki yetersizlikten olmadığı aslında
çok açık. Dünyadaki açların çoğunlu-
ğu kırda yaşıyor, bunların önemli bir
kesiminin toprağı yok. Olsa idi kendi
gıdalarını öncelikle üretirlerdi. Bazıla-
rı ise ürünlerini o kadar ucuza satıyor
ki kendi aç kalıyor. Örneğin kahveye
MAKALE
e
Prof. Dr. Tayfun ÖZKAYA
Ege Üniversitesi
Ziraat Fakültesi
Tarım Ekonomisi Bölümü
Tarımda çıkış var mı?
Aile çiftçiliği üzerine...
1...,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19 21,22,23,24,25,26,27,28,29,30,...80
Powered by FlippingBook