Egeden 21. Sayı - page 17

15
KIŞ 2015
biri olan kanserden korur. Kolon kan-
seri, daha çok az posa alan insanlarda
görülür. Yine biliyorsunuz belli yaşlarda
kadın olsun, erkek olsun, kalın bağır-
saklarında bazı keseler olur, divertikül
dediğimiz keseler. Bunlar bazı kişilerde
iltihaplanabilir, buna divertikülozis
denir. Bu da az posa alan insanlarda
görülen bir hastalıktır. Divertikülozis’in
tedavisinde de biz hastalara posa tavsi-
ye ederiz. Demek ki bizim en çok tercih
edeceğimiz ekmek, iç dokusu sıkı, tam
buğday unundan yapılan ekmektir.
Çünkü bizi hem tok tutacaktır hem de
besleyici fonksiyonları bize verecek-
tir. Ekşi maya ile yapılan tam buğday
ekmeği, ki, bunu da en güzel örnek-
lerinden biri Germiyan ekmeğidir, bu
bakımdan en uygun besleyici ekmek
tipinden birisidir.
Biliyorsunuz bugün Akdeniz yöre-
sinde Fas, Mısır, Cezayir en çok ekmek
tüketen ilk üç ülke ve dördüncü sırada
Türkiye de bu ülkeleri takip ediyor. Tabii
ülkemizde çok tüketmek kadar çok
israf etmek de ekmek açısından önemli
sorunlardan biri. Yıllık 2.1 milyar adet
ekmek israfı ve bunun 1.5 milyar TL
değeri olmaktadır. Bu israfın önlenmesi
de muhakkak suretle gerekmektedir.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin geçen yıl
yayınladığı bir raporda Türkiye’deki
ekmek israfı ile kaç okul, kaç hastane
yapılabilir gibi çok çarpıcı rakamlar or-
taya çıkardılar. Bu başlı başına bir konu.
Ancak beslenme açısından ekmeğin
önemine değinecek olursak, ekmek
tüketirken alışkanlıkların da çok büyük
rolü var. Bildiğimiz üzere ekmek bir
karbonhidrattır. Tam buğday ekmeğin-
de yüzde 47-48 oranında karbonhidrat,
yüzde 6 oranında protein, az miktarda
yağ ve onunla beraber tam buğday
ekmeğinde B kompleks vitaminle-
ri, demir, fosfor gibi elementler de
vardır, bütün bu içerikleri tam buğday
ekmeğinin besleyici fonksiyonunu da
yükseltmektedir. Ama Türk halkının
bana göre yaptığı en büyük yanlışlık,
dolmayı, pilavı, makarnayı ekmekle ye-
mek gibi birkaç karbonhidrat kaynağını
bir arada tüketmesidir. Beslenmemiz-
de, karbonhidratları mümkün olduğu
kadar tek bir kaynaktan almalı veya
ekmeği azaltarak diğer karbonhidrat
kaynaklarını tüketmemiz daha uygun
olur.
Gerek tarihimizde, gerek kültürü-
müzde ekmek
bizim için çok
önemli bir gıda
maddesidir. Şöyle
söyleyebiliriz:
bugün bir Türk Ek-
mek Ansiklopedisi
yazmak gerekirse,
belki 10 ciltlik bir
ansiklopedi hazır-
lanabilir. Çünkü
tarihi, folkloru,
deyimleri, atasöz-
leri, söylenceleri,
şarkıları, türküleri...
Ekmekle ilgili pek
çok motif bulabi-
liriz. Tabii bizim
kültürümüzde ek-
mek aynı zamanda
kutsaldır. “Nan-ı
aziz”, bir gıda
olarak görülür.
Türk mutfağında
vazgeçilmezlerden
biri olarak görülür
ekmek. Çünkü
Mevlana’nın dediği gibi ekmek olma-
dan sofra düzenlemek hiçbir zaman
mümkün olamaz, sofranın olmazsa
olmazlarından birisidir.
Ekmek biliyorsunuz özellikle Ege
Bölgesi’nde yalnız bir yemeğe katık
olarak düşünülmez, aynı zamanda ek-
mekle yapılan bir takım özel yemekler
de vardır. Ege Bölgesi’nde belli günler-
de yapılan Ekmek Dolması gibi, yine bu
yörede çok sevilen Ekmek Kadayıfı gibi.
Dolayısıyla ekmek bizi hem tok tutmak,
hem beslemek yönünden hem de
kültürümüzün devamlılığı bakımından
önemli bir gıda maddesidir. Hakikaten
son zamanlarda Türkiye’de ekmek sa-
nayii çok gelişti. Değişik ekmek türleri
çıkmaya başladı. Karadeniz Bölgesi’nde
daha çok mısır ekmeği tercih edilir-
ken, bu yörede daha çok tam buğday
ekmeği, köy ekmeği, kepekli ekmek ön
plana çıkmıştır. Bana göre Türkiye’de
her şeyin gelişmesi marka olmaya bağ-
lı. Marka olmak için de belli standartları
yerine getirmek gereklidir. Benim içim-
den gelen duygu, temennim Germiyan
Ekmeğinin Türk Standartları Enstitüsü
tarafından muhakkak suretle standar-
dının alınması, bir coğrafi işaretleme-
sinin yapılması ve bir marka olarak da
uzun yıllar devam etmesidir.
Çeşme Belediyesi’nin
düzenlediği Germiyan
Festivali’nin son gününe
Germiyan Ekmeği Yarışması
damgasını vurdu. Germiyan
sakini 18 kadın, anne ve an-
neannelerinden kalma maya,
yöntem ve tariflerle pişirdik-
leri köy ekmeklerini; badem,
çiğdem, keten tohumu ile
süsleyerek kıyasıya yarıştı.
Eren Akçiçek, Ebru Atlan
Tecirlioğlu, Vedat Başaran,
Duygu Dayıoğlu ve Mehmet
Mutlu’nun jüri üyeliği yaptığı
yarışmada, Cevizli Ekmek ile
yarışan Melek Mutlu birin-
ci olarak tam altın, Nohut
Ekmeği ile ikinci olan Yıldız
Limon yarım altın, Ekşi Maya
Ekmeği ile üçüncü olan Nalan
Ülker ise çeyrek altının sahibi
oldu.
Germiyan
ekmekleri
yarıştı
1...,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16 18,19,20,21,22,23,24,25,26,27,...80
Powered by FlippingBook