Egeden 21. Sayı - page 14

12
PEKMEZLİ BAZİNA
MALZEMELER: Un, tereyağı, su, üzüm
pekmezi
YAPILIŞI: Tereyağı derin bir tencerede
eritilir. Eriyen tereyağına un eklenip
tahta kaşıkla ezilerek kavrulur. Unun
kokusu çıkana kadar bu işleme
devam edilir. Rengi pembeleştiğinde
azar azar su eklenir ve beşamel sos
olarak bilinen sosun kıvamından
biraz daha koyu olacak hale getirilir.
Kıvamını aldığında ocağın altı kapa-
tılır. Bazina tatlı istenirse tabağa 2-3
kaşık yayılır ve üzerine evde yapılan
üzüm pekmezinden yine 2-3 kaşık
dökülerek servis edilir.
BAMYALI BAZİNA
MALZEMELER: Bazina için; un, su,
tereyağı, tuz.
Etli bamya için; bamya (tercihen kü-
çük olması makbuldür), dana eti, so-
ğan, biber, salça, domates, sarımsak,
zeytinyağı, tuz, yarım çay bardağı
koruk ekşisi veya 1 limon.
YAPILIŞI: Bazina daha önceki tarifte
olduğu gibi hazırlanır; ancak ek ola-
rak biraz tuz ilave edilir. Daha sonra
ekşili etli bamyanın yapımına geçilir.
Sotelik doğranan dana eti düdüklü
tencerede haşlandıktan sonra suyu
alınır (bu su, bazinayı yaparken de
kullanılabilir). Ete zeytinyağı ekle-
nir ve küp küp doğranan soğan ile
biberler pembeleşene kadar kav-
rulur. Bu karışıma salça ve domates
eklenerek domatesin suyunu salması
beklenir. Daha sonra yıkayıp ayık-
ladığımız bamya tencereye alınır,
göz kararı et suyu ve koruk ekşisi de
eklenerek düdüklü tencerede pişirilir.
Hazırladığımız bazina tabağa 2-3
kaşık alınarak yayılır ve üzerine pişen
etli ekşili bamya eklenerek servise
hazır hale getirilir.
BAMYA KIZARTMASI
MALZEMELER: İri bamya, domates, sarımsak, zeytinyağı.
YAPILIŞI: Yıkanan bamyaların tepeleri kesilip hazırlanır. Bir
tava içinde az zeytinyağı ile kızartılır. Kızaran bamyalar servis
tabağına alınır. Küp şeklinde doğranan domatesler ve sarım-
saklar aynı tavada kavrulur. Tuzu ilave edilir ve bamyaların
üzerine dökülür. Sıcak halde servis yapılır.
1...,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13 15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,...80
Powered by FlippingBook