Egeden 21. Sayı - page 13

11
KIŞ 2015
GÜNDEM EGE
Araş. Gör. Duygu ALTINOLUK DÜZTAŞ
Ege Üniversitesi
Edebiyat Fakültesi
Sosyoloji Bölümü
Küçüklüğümden beri bana anne-
annem tarafından öğretilen bir şey
vardı; “Evinde un oldu mu, korkma.”
Şimdiye kadar benim için pek anlam
ifade etmezdi bu cümle; çünkü bugün
nereye gidersem gideyim ‘fastfood’
beni doyururdu-tabii amacımız sadece
doymaksa. Sanırım Germiyan Festi-
vali boyunca tattığım lezzetler bana
hep anneannemden kalan cümleyi
anımsattı. Un, Ege Mutfağı’nda ne
kadar başrolde olabilirdi ki, diye dü-
şünüyordum o güne kadar. Festivalde
Germiyan’ın lezzetleri
her yemeğin tarifini sorduğumda
karşıma çıkan un; Ege, Akdeniz hangi
yörede olursak olalım ağırlığını ortaya
koyuyor. Burada adı geçen tarifler
de Germiyan Köyü’ne özgü olmakla
beraber alışkın olduğumuz lezzetten
epey farklı. Bazina olarak bilinen,
yalnızca bu yöreye ait olan yemek,
şimdi ‘beşamel sos’ diye adlandırılsa
da oldukça orijinal bir lezzet. Ovalama
makarnası ise ayrı bir tat, ki az malze-
meyle böylesi bir lezzet yakalamak zor.
Bu tarifleri yazdım evet, ama eminim
evde yaptığımda aynı tadı alamaya-
cağım. Nedeni ise ellerin çizgisinden,
gözlerin kararından, buğdayın eşsiz
tadındandır kuvvetle muhtemel.
ŞEKER İÇİ (DAMAT LOKUMU)
‘Şeker İçi’ olarak da bilinen Damat
Lokumu, nişanda damat tarafından
süslenmiş tepsiler içinde geline
götürülen Germiyan’a has, geleneksel
bir tattır. Nişan veya düğün gününün
sabahından hazırlanır.
MALZEMELER: Beyaz un, süt, şeker,
tarçın, zeytinyağı, 1 paket kuru maya,
ılık su.
YAPILIŞI: Öncelikle kuru maya ılık suyla
mayalanmaya bırakılır. Leğen gibi derin
ve geniş bir kaba un konur ve ortası
havuz haline getirilir. Maya ve şeker
eklenerek yoğurulmaya başlanır. Göz
kararı zeytinyağı ve kıvam alana kadar
da su eklenir. Yarım saat veya daha faz-
la süre kenarda bekletilerek hamurun
kabarması beklenir. Yeterince kabaran
hamur, büyükçe tepsilere avuç içiyle
yuvarlanarak yan yana olacak şekilde
konur. Taş fırında ağır ağır pişirilir.
1...,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,...80
Powered by FlippingBook