Egeden 21. Sayı - page 12

10
değerleri yerle bir eden mekânlar
hâline gelmiştir. Şimdi bir yandan orta
sınıflaşma ve refahın artışı bir yandan
da ekolojik kaygılar ile köylerin özel-
likle organik ürünler ve geleneksel
bazı değerlerle öne çıkmaya başladı-
ğına tanık olmaktayız.
Onun için köyleri, sadece nüfusu
ve üretim etkinlikleri açısından değil
ama aynı zamanda kültürel mirası ko-
ruma ve sürdürme bakımından da ele
almak gerekiyor. Köylerimiz bu açıdan
da oldukça çeşitlilik göstermektedir.
Ekolojik konumları, sahip oldukları
kültürel özellikler ve göç alıp vermele-
ri ile akademik olarak da araştırmaya
değer özellikler taşımaktadır.
Burada örnek olarak ele aldığı-
mız Germiyan Köyü’nde (Çeşme)
gerçekleştirilen festival kapsamında
sergilenen kültürel unsurlar ve bunlar
içinde önemli bir yer tutan yeme içme
alışkanlıkları ve ürünleri, bu köyün
tarihi boyunca aldığı göçler sonucu
oluşturduğu sentezin ilginç örnekleri
arasında sayılabilir. Yörük gelenekle-
rinin yanı sıra Girit ve Mora Yarıma-
dasından gelenlerin oluşturduğu bu
sentezin ürünü olan yemeklerden
kaybolmaya yüz tutan bazı örnekleri
sizlerle paylaşmanın ve kayıt altına
almanın, kültürel mirası koruma anla-
mına geldiğini düşünmekteyiz.
Ayrıca bu festival kapsamında Şifa
Üniversitesi Öğretim üyesi Eren Akçi-
çek tarafından gerçekleştirilen, “Tam
buğday ekmeği” ve Ege Üniversitesi
öğretim üyesi Prof. Dr. Sedef Nehir El
tarafından gerçekleştirilen “Akdeniz
tipi beslenmede zeytin ve zeytinyağı-
nın rolü” ile ilgili sunumlarını bu dosya
kapsamına almayı uygun bulduk.
1...,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11 13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,...80
Powered by FlippingBook