Sağlık için Süt İçin - page 13

1
Sağlık İçin Süt İçin
GİRİŞ
Zaman zaman olduğu gibi son günlerde sosyal medya
birçok internet geyikleri (internete yazılan ve aslı asta-
rı olmayan bilgilere deniyor) dolaşmaya başladı. Bunlar
“Dolaşırsa dolaşsın, canım kime ne zararı var ?” diyeme-
yeceğimiz ifadelerdir. Örneğin süt ile ilgili hiç araştırma
yapmamış, bilimsel makale yazmamış ve de sütün bileşi-
mini bilmeyen bazıları neredeyse “çiğ süt için” diyecekler.
Türkiye’deki hayvanların ne kadarının tüberkülozlu, ne
kadarının brusellalı ve ne kadarının şaplı olduğunu bil-
meden bunu söylemek toplumun sağlığıyla oynamaktır.
Hele o çok sevdikleri “çiğ sütün evlere satılması” konu-
sunda mangalda kül bırakmıyorlar. Bu sütlere sadece su
katılmıyor. Özellikle yaz aylarında katılan çamaşır sodası
ve kostik en masum olanları.
Süt eğer pastörize edilmezse, içerisindeki zararlı bakte-
riler çeşitli hastalıkla neden oluyorlar. Ülkemizde yılda
yaklaşık 500 bin kişi brusella hastalığına yakalanıyor.
Bunun büyük kısmı pazarlarda satılan taze peynirlerden
geçiyor. Diyeceksiniz ki, canım zaten biz sütü kaynatıyo-
ruz. Ancak kontrolsüz kaynatma, sütün besin değerlerini
yok ediyor. Özellikle beslenme açısında önemli olan se-
rum proteinleri ile kalsiyum önemli oranda ortadan kal-
kıyor.
Halbuki en az 72 derecede ısıtılan pastörize sütler ile
135-150 derecelerde ısıtılan UHT sütler hem güvenli hem
de besleyici. UHT işleminde sıcaklık yüksek gibi görünse
de besin maddesi kayıpları kaynatma ile karşılaştırıla-
mayacak kadar az. Burada kontrollü bir ısıtma söz ko-
nusu çünkü.
Bütün bu soruların yanıtını geniş bir şekilde burada ver-
meye çalışacağız.
1...,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,...44
Powered by FlippingBook