Sağlık için Süt İçin - page 23

11
Sağlık İçin Süt İçin
A
E
K
5. YAĞ
Süt yağı; ekonomikaçıdan, beslenme yönünden, gıdalarda
lezzet oluşturması ve gıdanın fiziksel özelliklerini
belirlemesi yönünden önem taşımaktadır. Sütte ise;
görünüm, lezzet ve dayanıklılığı etkilemektedir
.
Süt yağı; yağ asitlerinin gliserin ile oluşturduğu
trigliserid esterlerdir. Sütün en değerli maddesi
olarak değerlendirilir. Birçok etkenlere bağlı olarak
miktarı değişmekle beraber sütte ortalama olarak
%3.5-3.7 oranında bulunmaktadır. Süt yağı trigliseritler,
fosfolipidler, serbest steroller (kolesterol, mumlar vb.),
serbest yağ asitleri, yağda eriyen vitaminler, 400’den
fazla farklı yağ asidi ve yağ asit türevi içermektedir. Bu
özelliğiyle diğer hayvansal ve bitkisel kaynaklı yağlardan
çok daha fazla yağ asidi içermektedir.
Süt yağı bünyesinde orta karbon zincirli yağ asitlerini,
esansiyel doymamış yağ asitlerini (insan vücudu
tarafından sentezlenmeyen ancak yaşamını devam
ettirebilmesi bakımından mutlaka besinlerle dışarıdan
alınması gereken gereken yağ asitleri) içerir.
Bu durum,
beslenme açısından süt yağı
önemli kılar
.
1...,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22 24,25,26,27,28,29,30,31,32,33,...44
Powered by FlippingBook