Sağlık için Süt İçin - page 30

18
EÜ Tıp Fakültesi Halk Kitapları Sağlık Serisi ~ 32
mide krampları görülmektedir. Laktozu parçalayan
enzim laktazdır ve ince bağırsaklarda bulunmaktadır.
Şayet laktaz enzimi zamanla bağırsakta yok olmuşsa söz
konusu rahatsızlık meydana gelir ve buna da
“laktoz
intolerans”
(Sütü sindirememe, sütü tolere edememe)
adı verilir. Laktoz intolerans ya doğuştan oluşmakta ya da
süt içme alışkanlığının olmamasından ileri gelmektedir.
Bu rahatsızlık en çok da Afrika ve Asya toplumlarında
görülmektedir. Laktoz intoleranslar peynir, yoğurt, ay-
ran, tereyağı gibi diğer süt ürünlerini rahatlıkla tüketebi-
lirler. Son yıllarda teknolojinin ilerlemesiyle birlikte artık
onlarında tüketebilecekleri “Laktaz süt” üretilmiştir. Bu
sütler, içerisine laktaz enzimi ilave edilerek üretilmekte-
dir. Laktoz olmadığı için de içenlerin bağırsakları laktozu
kolaylıkla tolere etmekte, böylece de yukarıda belirtilen
yakınmalar meydana gelmemektedir.
Sütün bünyesinde önemli miktarlarda çocukları enfeksi-
yonlardan koruma özelliği olan
OLİGOSAKKARİTLER
ve
diğer bazı kompleks karbonhidratlar da bulunmaktadır.
1...,20,21,22,23,24,25,26,27,28,29 31,32,33,34,35,36,37,38,39,40,...44
Powered by FlippingBook