Sağlık için Süt İçin - page 26

14
EÜ Tıp Fakültesi Halk Kitapları Sağlık Serisi ~ 32
Süt yağının
oleik asit, konjuge linoleik asit, omega-3
yağasitleri, kısaveorta zincirli yağasitleri bakımından
zengin olduğu bilinmektedir.
Beslenme fizyolojisi için son derece önemli olan
OMEGA
3 YAĞ ASIDI,
aspirin gibi kanı sulandıran bir özelliğe
sahiptir. Yenilen gıdalarla yeterince alınmazsa yüksek
tansiyon ve şeker riski artar.
Sağlıklı beslenme için önemli bir mikro besin elementi
olan
KONJUGE LINOLEIK ASIT (CLA)
aslında bir
antioksidandır.
Karın tipi şişmanlığı önlemektedir.
Yine kadınlarda meme kanseri riskini yüzde 60
azaltmaktadır.Konjuge linoleikasit süt veürünlerinde
bulunur.
CLA’nın ve Omega-3 yağ asitlerinin süt ve
ürünlerinde oldukça fazla olduğunu düşündüğümüzde,
süt içmeyin demenin” insan ve toplum sağlığını ne
derece olumsuz etkilediği ortaya çıkmaktadır.
Bunların sütte bulunma oranı işletme niteliği ve süt
hayvanlarının beslenme şekli ile değişmektedir. Yapılan
çalışmalarda
mera besleme teknikleri ile organik
besleme tekniğinin sütteki Omega-3 yağ asidi ve
konjuge linoleik asit miktarını arttırdığı; buna karşılık
beslenme fizyolojisinde sakıncalı olan Omega-6 yağ
asidinin miktarını azalttığı ortaya konmuştur.
6. SÜT ŞEKERI (LAKTOZ)
Süt şekeri laktoz, doğada sadece süt ve süt ürünlerinde
bulunur. Laktoz bir disakkarit olup, glukoz ve galaktoz
olmak üzere iki monosakkaritten oluşmuştur.
Laktozun inek sütündeki oranı ortalama %4,8, anne
sütündeki %7’dir. Koyun sütünde %4,6, keçi sütünde
1...,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25 27,28,29,30,31,32,33,34,35,36,...44
Powered by FlippingBook