Sağlık için Süt İçin - page 22

10
EÜ Tıp Fakültesi Halk Kitapları Sağlık Serisi ~ 32
Burada özellikle inek ve koyun sütü proteinlerinin bazı
insanlarda sebebiyet verdiği
ALERJİ’
den söz etmek de
gerekir. Süt alerjileri tüm gıda alerjilerinin %18’ini oluş-
turur. İnek sütü alerjisinin dünya nüfusunun binde 1
ile %8’ini kapsadığı ve kalıtsal olduğu düşünülür. İnek
sütünde insanların reaksiyon gösterebileceği birden fazla
protein bulunur. Süt proteinine karşı gelişen alerjik be-
lirtiler bebekte yaklaşık 1 aylıkken görülmeye başladığı
gibi 10 yaşında ortaya çıkanları da bulunur. Bazı bebek-
ler sütü içtikten hemen sonra, solunum ve sindirim sis-
temi ile deride belirtiler görülür. Buna karşın hastaların
yüzde 40’ından fazlasında bir hafta, hatta 3 ay içinde or-
taya çıkar ve genellikle çoğu çocukta 2 yaşında kaybolur.
Süt bazlı alerjilerin bir diğeri de seyrek olarak karşılaşılan,
genetik bir rahatsızlık
olan
GALAKTOSEMİ
dir. Çocuk
galaktosemigenini,herikisidetaşıyıcıolanebeveynlerinden
alır. Galaktosemi az rastlanan bir durumdur ancak
biyokimyacıların ve pediatri uzmanlarının araştırmalarını
gerektirecek kadar da yaygındır. İngiltere’de 45,000 de
1 çocuk bu hastalıkla beraber doğar.
1...,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21 23,24,25,26,27,28,29,30,31,32,...44
Powered by FlippingBook