KEFİR Sağlığıma KEFİL - page 11

1
GİRİŞ
Bugün Dünyada yoğurttan sonra en fazla tanınan
fermente süt ürünlerinden biri de kefirdir. Soğuk bir
iklime sahip olan Kafkasya’nın dağ köylerinde çok eski
yıllardan beri yapılan ve tüketilen kefir, önceleri bu
bölgede yetiştirilen keçi ve koyun sütlerinden, ancak
daha sonraları inek sütünden de yapılmaya başlanmış
ve buradan dünya’ya yayılmıştır.
Kuzey Kafkasya kökenli olan kefir bugün özellikle
Rusya, Macaristan ve tüm Kuzey Avrupa ülkelerinde bol
miktarda tüketilmektedir. Bazı literatürler, anlamının
keyif vermekten ileri geldiğinden bahsederler. Halbuki
kefir, kımız gibi keyif veren alkollü bir içecek değildir.
Orijini Kuzey Kafkasya olduğu ve buradan dünyaya
yayıldığına göre, Kafkas dillerinde de bir anlamının olması
gerekir. Evet Kafkas dillerinden olan ve bugün gerek
Kafkasya’da gerekse diasporada yaşayan Adige’lerin
1...,2,3,4,5,6,7,8,9,10 12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,...32
Powered by FlippingBook